Energiebespaardagen 2015; Energie besparen blijft hot item

Als je dan toch nieuw gaat bouwen, dan ook meteen maar zo duurzaam mogelijk. Met een warmtepomp komt energieneutraal wonen snel dichtbij. Deskundigen noemen deze systemen dan ook de toekomst. De belangstelling vanuit consumenten daarvoor is groot, zo bleek tijdens de Energiebespaardagen van Installatietechniek Groen in Ommen afgelopen 6 en 7 november.

Vooral toekomstige bewoners van nieuwbouwwijk Boerenerven in Ommen-Oost wilden volgens Frank Groen meer over de warmtepompsystemen weten. ‘Zaten zonnepanelen enkele jaren geleden nog tegen een doorbraak aan, nu geldt dat voor de nieuwe generatie warmtepompen die compacter, goedkoper en gemakkelijker te installeren zijn. Met een warmtepomp kun je tot driekwart van je warmte gratis uit de lucht, grond of water halen. Daarmee is het een uitermate duurzame manier om je woning middels aardwarmte te verwarmen en te koelen. Bovendien is het goed voor de portemonnee.’ De inregeling van de warmtepomp ten opzichte van het afgiftesysteem en het warmteverlies luistert heel nauw, daarom wijst Groen erop dat een kundige installateur de sleutel is om de comfort- en energiebesparingsdoelstellingen te halen.

Verlagen energieverbruik

Energieverbruik verlagen kan ook op andere manieren. Zo is de belangstelling voor zonnepanelen nog altijd groot, merkt hij. ‘De technologische ontwikkelingen van PV-systemen gaan door en vooral de hogere opbrengsten maken dat het een aantrekkelijke investering blijft’, vertelt Groen die in zijn zaak tal van zonne-energie oplossingen had opgesteld voor schuin- en platdak, maar ook voor maatwerksystemen. Van de ongeveer 300 bezoekers schaften enkelen direct een set zonnepanelen aan.

CV-optimalisatie 

Verder ging er veel aandacht uit naar de nieuwste energiezuinige CV-ketels van Nefit met A-label. Aan de verkoop hiervan op de beursdagen was een verloting verbonden. De gratis Nefit CV-ketel is gewonnen door familie Ningbers uit Ommen. 

Snel en eenvoudig de temperatuur in iedere ruimte in huis afzonderlijk regelen kan met CV-optimalisatie. ‘Iedereen kent het probleem wel dat de ruimten die dicht bij de cv-ketel liggen snel warm worden, terwijl de vertrekken verderop niet de gewenste temperatuur bereiken. Menigeen denkt het ongemak te kunnen verhelpen door de thermostaat in de woonkamer iets hoger te zetten, waar het vervolgens te warm wordt. Niet erg comfortabel en het gasverbruik is onnodig hoog, maar dit is gemakkelijk op te lossen met een energiezuinige regeling als Evohome.’

Energierekeninganalyse

Veel bezoekers maakten gebruik van de mogelijkheid voor een analyse van hun energierekening door Ryco Energieadvies of lieten zich voorlichten over energiezuinige (LED) verlichting, pelletkachels, isoleren door ETS isolatie en over dubbelglas door Lennips.

Een enerverende wereld. Dat wilde Groen ook aan jongeren meegeven, want er dreigt een toekomstig tekort aan technisch personeel op de arbeidsmarkt. In de alles-is techniek-experience van OTIB konden VMBO-leerlingen op een aantrekkelijke en interactieve wijze kennis maken met de vele mogelijkheden die techniek te bieden heeft.

De duurzaamheidsfactor is inmiddels zo diep in het installatiebedrijf geworteld dat het middels een extra teken nu ook in het nieuwe logo dat op de beurs werd gepresenteerd een plek heeft gekregen. ‘Het klavertje vier wordt beschouwt als geluksbrenger, maar staat daarnaast voor ons ook voor duurzaamheid. Met het nieuwe logo zijn wij helemaal klaar voor toekomst.’

Afdrukken E-mail

Verwarming bedienen met smartphone of tablet

Ook u kunt uw verwarming eenvoudig bedienen met de smartphone of tablet.

Met de  Round Connected kan het wooncomfort in huis snel en eenvoudig worden geregeld via een app. Een overzichtelijke app die tevens een bijdrage levert op het gebied van energiebesparing omdat de woning alleen wanneer nodig wordt verwarmd. De gratis app is verkrijgbaar voor iOS 6.0 en hoger en Android 4.0 en hoger.

De Round Connected is er al vanaf 149 euro en eenvoudig gemonteerd.

Installatietechniek Groen is Honeywell ambassadeur, voor u betekend dit garantie op de producten en kennis van zaken. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies!

 

Honeywell Overijssel

 

Afdrukken E-mail

Het voorlopige energielabel: wat gebeurt er?

Vanaf 1 januari 2015 ontvangen alle particuliere woningeigenaren een voorlopig energielabel van de rijksoverheid. Het energielabel geeft een inschatting van hoe energiezuinig een huis is. Wij kunnen u helpen om energie te besparen en daarmee een groener label te verkrijgen.

Alle particuliere woningeigenaren die nog geen energielabel hebben, ontvangen in januari of februari 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Dit is een inschatting van het energielabel, gebaseerd op enkele openbare gegevens, zoals het type woning en het bouwjaar en een inschatting van gemiddeld per type woning genomen maatregelen.
Wanneer een woningeigenaar zijn huis wil verkopen, volstaat een voorlopig energielabel niet. Hij moet dan inloggen met DigiD en zelf een definitief energielabel regelen op www.energielabelvoorwoningen.nl. De eigenaar controleert daarvoor online de gegevens waarop het voorlopige energielabel is gebaseerd, levert waar nodig digitaal bewijs aan en laat een erkend deskundige de gegevens op afstand controleren en goedkeuren. De eigenaar betaalt daarvoor enkele tientallen euro’s aan de erkend deskundige.
Per 1 januari 2015 ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport erop toe dat verkopers en verhuurders een definitief energielabel overhandigen. Verkopers/verhuurders riskeren een boete die kan oplopen tot 400 euro, als zij bij de verkoop van de woning geen definitief energielabel overhandigen.
Het verkrijgen van het energielabel is eenvoudiger geworden, waardoor een verkoper het definitieve energielabel snel en vrij gemakkelijk online kan regelen.

De voorlopige en definitieve energielabels zijn sinds 1 januari openbaar via www.zoekuwenergielabel.nl. Ook in commerciële advertenties voor de verkoop van woningen, zoals op woningaanbodwebsites, in etalages en in gedrukte media is vanaf 1 januari a.s. vermelding van de energielabelklasse verplicht.


Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wij kunnen u helpen uw woning energiezuiniger te maken en zo een groener energielabel te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door toepassing van een energiezuinige HR (combi)ketel, zonnepanelen, warmtepomp, douche-wtw of zonneboiler. 

 
Investeren
Het is voor woningbezitters nu extra aantrekkelijk om te investeren in energiebesparende maatregelen. Tot 1 juli 2015 geldt namelijk nog het lage btw-tarief van 6% op onderhouds- en renovatiewerkzaamheden. En met de energiebespaarlening profiteren huiseigenaren bovendien van een extra lage rente als zij geld lenen om te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of een energiezuinige cv-ketel.

EPA

Afdrukken E-mail

Meer artikelen...