• Home
  • Nieuws
  • Nieuwbouw schaapherderswoning te Witharen

Nieuwbouw schaapherderswoning te Witharen

Installatietechniek Groen B.V. legt een intelligente verwarmings- en koelingsinstallatie met een warmtepomp aan.

Wederopbouw schaapherderswoning Witharen met innovatieve techniek.

Het is nu bijna een jaar geleden dat de volledig gerestaureerde schaapherderswoning van Louis van Vilsteren en Thea Dijkema in Witharen helemaal uit brandde. Maar gelukkig vordert de bouw van het nieuwe huis gestaag. Van Vilsteren krijgt straks een bijzondere woning, mét een bijzondere manier van klimaatcontrole. Hij gaat zijn huis namelijk verwarmen én koelen met een warmtepomp.

De werking van een warmtepomp lijkt op die van een koelkast. Maar bij een koelkast wordt door een verdamper warmte onttrokken aan de te koelen producten en wordt die warmte via een condensor afgegeven aan de buitenlucht.
Hierbij draait het in feite om een innovatieve toepassing van een stukje elementaire natuurkunde. Voor de warmtepomp die Van Vilsteren voor zijn huis gaat gebruiken, wordt energie uit de bodem onttrokken door middel van drie collectoren, die tot circa 80 meter diep in de grond zitten. Deze bronnen zijn onlangs geboord door grondboorbedrijf DuraTherm. De warmtepomp komt, met een voorraadvat van 400 liter warm tapwater, in de kelder van van Vilsterens woning te staan. In de winter gebruik je de warmte van het grondwater om je huis te verwarmen, in de zomer gebruik je de kou van datzelfde water als koeling. De koelvloeistof van de pomp, een vloeistof die al op lage temperatuur het kookpunt bereikt en overgaat in zijn gasvorm, loopt in een gesloten kring en wordt achtereenvolgens verdampt, gecomprimeerd, gecondenseerd en ontspannen. Via een leidingnetwerk in de vloer en het plafond wordt het hele huis verwarmd danwel gekoeld.

Warm voorstander

Het project is ontworpen en wordt gecoördineerd en begeleid door Installatietechniek Groen uit Ommen. Directeur Gerbrand Groen is een warm voorstander van dit type klimaattechniek voor woonhuizen. “We kennen allemaal de nadelige effecten van een warme woning in de zomer”. Met dit systeem is daar geen sprake meer van. Geen tocht, maar alleen maar warmte of koelte. In heel het huis. En ook geen radiatoren meer in huis of een HR-ketel.

Investering

Het is nu een meerinvestering in het huis extra. Maar omdat Van Vilsteren straks véél minder geld kwijt is om zijn huis te verwarmen dan huishoudens met reguliere verwarmingssystemen, heeft hij de investering er binnen de kortste keren uit.
Daarnaast levert deze mate van verwarmen en koelen zijn huis een zeer gunstige energieprestatiecoëfficiënt op, nu en in de toekomst.

Installatietechniek Groen bv heeft al meerdere projecten met een warmtepomp installatie's uitgevoerd allemaal naar volle tevredenheid van de gebruikers.

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een offerte ontvangen dan kunt u contact met ons opnemen, Installatietechniek Groen-Hof bv, Ommen, tel. (0529) 45 22 03
(Bron: Ommer Nieuws)

nieuws.witharen

Afdrukken E-mail